tilbake

Datingtips

Ghosting, Benching, m.m. –  Nye navn på gamle problemer

Ghosting, Benching, m.m. –
Nye navn på gamle problemer

Nettdating har gitt gamle forholdsproblemer moderne navn. For å hjelpe deg med å holde oversikten over disse moderne begrepene, har vi gitt en beskrivelse av de viktigste av disse nedenfor.

Ghosting og zombieing: Forsvant og dukket opp igjen

Ghosting? Tidligere ville man ha sagt: «Han har forsvunnet i løse luften» eller «Hun er sporløst forsvunnet». Det vil si at en person du hadde avtalt en eller flere dater med plutselig har forsvunnet.

Han eller hun tar ikke kontakt lenger, svarer ikke på meldinger og har blokkert deg på WhatsApp.

ghosting
Ghosting: Daten har plutselig forsvunnet i løse luften!

Det finnes også en intensivering av ghosting som kalles zombieing. Etter at daten tilsynelatende har forsvunnet, tar han eller hun plutselig kontakten igjen etter noen uker eller måneder via WhatsApp, Badoo eller en datingapp som om ingenting har skjedd.

På spørsmål om den plutselige forsvinningen, får man ofte svar som «jeg trengte litt tid for meg selv» eller «det ble litt mye for meg». Og på oppfølgingskommentaren «Jeg var redd noe hadde skjedd med deg!» trekker personen kun på skuldrene og unngår temaet.

Når det gjelder zombieing, er dette dessverre mer regelen enn unntaket i datingappenes tidsalder. Hva kan man gjøre med det? Ingenting annet enn å prøve å finne en person som ikke driver med slike krumspring.


Etter ghosting kommer haunting

Haunting er det engelske ordet for å forfølge noen. Men er ikke det egentlig stalking? Nei. Haunting er rarere form for stalking – og anses ikke som et lovbrudd.

Poenget er at den som forfølges ønsker at stalkeren skal slutte med trakasseringen og forsvinne fra livet hans eller hennes.

haunting
Haunting: Ingen kommunikasjon, men liker innlegg på Instagram.

Når det gjelder datingfenomenet haunting er rollene litt annerledes og dreier seg om følgende: Den personen som tidligere forsvant og ikke svarte på meldinger eller andre kontaktforsøk (ghosting) fortsetter flittig med å like innleggene til personen som han eller hun ghoster på Instagram, Facebook, osv.

Følelsesmessig er det vanskelig for den personen som er forlatt å gå videre, fordi han eller hun blir minnet om personens eksistens hver gang ghosteren liker et innlegg – i tillegg til at det også er tydelig at ghosteren ikke ønsker ham eller henne som partner.


Submarining

Når det gjelder submarining oppfører datingpartneren seg som en ubåt. Han eller hun forsvinner (uten en åpenbar grunn), og dukker plutselig opp igjen etter flere dager eller uker med ghosting.

Også når det gjelder submarining venter man som regel forgjeves på en unnskyldning eller forklaring på datingpartnerens oppførsel. Han eller hun oppfører seg som om dere hadde sett hverandre i går eller for et par timer siden.


Mooning

Mooning er varianten for alle som synes at ghosting er en for anstrengende måte å passivt vise noen at man ikke lenger er interessert.

Ved mooning aktiverer man helt enkelt «Ikke forstyrr»-funksjonen på smarttelefonen, og bestemmer hvem man ikke ønsker å få meldinger og telefonsamtaler fra. Mooning er derfor mer «skånsomt» enn å direkte blokkere noen.

Begrepet mooning stammer fra «Ikke forstyrr»-funksjonen på iPhone, som vises som en liten halvmåne.


Benching: Sette noen på benken

Single-coach, Eric Hegman, har beskrevet benching som

Du er ikke en prioritet, du er et alternativ.

Det sier alt. Det dreier seg med andre ord om å holde en person varm ved å ta kontakt i ny og ne for sjekke om man fortsatt er aktuell som et alternativ.

benching
Benching: Det å sette en date «på benken».

Hvis man har truffet hverandre gjennom en datingapp, kan det i verste fall hende at man aldri har truffet hverandre i det virkelige liv, og den ventende parten jobber fortsatt mot en første date, mens den som bencher for lengst er ferdig med date nummer fem.


Gaslighting: Manipulasjon av verste sort

Gaslighting er en alvorlig ting. Dette handler ikke kun om forholdsproblemer, men om en alvorlig trussel mot offeret.

Gaslighting er psykisk mishandling, hvor gjerningsmannen forsøker å få total kontroll over offeret. Dette skjer ved å vri på ordene til offeret, og manipulere ham eller henne inn vedkommende begynner å tvile på hva som er virkelig eller ikke.

Spesielt forhold som er preget av lojalitet og hierarki kan bevege seg i retning av gaslighting. Og dette er ikke bare noe som er begrenset til parforhold, men kan også skje på arbeidsplassen og i familien.

Begrepet gaslighting er tatt fra teaterstykket «Gas Light» (gasslampe) av Patrick Hamilton. I dette stykket presenteres gaslighting i sin reneste form. Her er et kort utdrag:

Bella: Du ydmyker meg ... Jack! Hvordan kan du ...

Jack: Det er din egen feil, min kjære. Du er husmor, så det er opp til deg å gi instrukser. Hvis du ikke påtar deg denne oppgaven – vel ...

Bella: Det er ikke det det handler om Jack.

Jack: Hva handler det om da, kjære Bella?

Bella kjemper mens tårene renner: «Hvordan du ydmyker meg foran tjenestepiken (...)». Merker du ikke hvordan du tråkker på meg? (...)

Jack: Det var din ide å behandle tjenerne som likeverdige. Jeg ville bare vise deg hvordan dette virker (...)

Bella: Jeg ser det Jack, jeg ser det hver (...) dag.  I begynnelsen lo hun av meg bak ryggen min –

Jack skarpt: Bak ryggen din? Jeg tror du innbiller deg dette. Har du øyne i nakken? Nå ser du hvor uklart du tenker, eller jeg vil nesten si, hvor forvirret du allerede er. (...) Slutt med det.


Stashing

Du er i et nytt forhold hvor det virker som om partneren din tar litt avstand. Fordi han eller hun ikke har introdusert deg for venner eller familie, og vil heller ikke endre singelstatusen sin på Facebook. Du derimot, har tatt med ham eller henne tre ganger til dine foreldre og vedkommende har allerede også vært på byen med vennene dine to ganger.

Mens du fokuserer på et ordentlig forhold, holder han eller hun alt fortsatt veldig hemmelig. Kanskje den nye partneren din bare er litt mer reservert enn andre. Eller kanskje vedkommende forbereder seg på ghosting. Fordi for øyeblikket driver den nye flammen din med stashing. Han eller hun «skjuler» sivilstatusen sin.


Catch & release

Tidligere ble Catch-and-release-fenomenet referert til som et av-og-på-forhold. I tråd med å fange og slippe fri igjen, blir man sammen og går fra hverandre flere ganger. Grunnen til dette kan variere. Noen ganger blir det bare slik, mens andre ganger er det som et resultat ev en krangel eller bagatell.


Breadcrumbing

Breadcrumbing (dvs. å strø brødsmuler) innebærer å holde datingpartneren varm så lenge som mulig eller å skrive til ham eller henne inntil det begynner å bli alvorlig. Deretter dropper man vedkommende som en varm potet.

Personen som driver med breadcrumbing er med andre ord ute etter å styrke egoet sitt og få litt selvbekreftelse. Kvinnemagasinet Cosmopolitan uttrykte det på denne måten:

Man ønsker å vite at man kan få den andre, at man er ettertraktet og om man får komplimenter og flørtemeldinger tilbake. 

Med andre ord, hvis nettdatingpartneren aldri er konkret, skriver kun flørtemeldinger, liker Instagram-bilder og noen ganger sender en emoji med kjærlige hensikter, kan det dreie seg om breadcrumbing.


Cushioning

Cushioning er når man dater noen og går ut fra at ting ikke går bra. Men i stedet for å bryte opp forholdet, dater man videre. I tillegg flørter man med og skriver til andre personer, slik at neste date står klar når det aktuelle forholdet er slutt.


Catfishing og kittenfishing

Catfishing er det som man også kaller falske profiler innen nettdating: En person utgir seg for å være noen som ikke finnes, og skaper en falsk profil med stjålne bilder.

Tyske Business Insider Deutschland rapporterer at det finnes personer som oppretter flere falske profiler samtidig og lar disse dele oppdiktede historier med hverandre for å fremstå troverdig overfor intetanende ofre.

Kittenfishing er lillesøsteren til catfishing. Det kan også kalles overdrivelse eller å pynte på virkeligheten. Det handler om å lyve i profilen sin ved å oppgi at man er noen år yngre eller bruke bilder som ble tatt for 10 år siden. I tillegg stemmer ikke den angitte kroppsvekten og beskrivelsen «slank» ikke alltid med virkeligheten.


Slow fade

Slow fade (det å la noe eller noen forsvinne sakte) er praktisk talt langsommere versjon av ghosting. Personen er verken riktig til stede eller helt borte. Han eller hun ser på forholdet som en biting.

slow fade
Slow fade: Den andre er ikke fullt engasjert i forholdet.

Fire tegn på at man kan være i et «Slow fade»-forhold:

  • Han eller hun svarer sent på meldinger uten at det er noen grunn til det og vedkommende pleide å svare mye raskere.
  • Også måten vedkommende svarer på har endret seg. Personen gir kun korte svar, sender ingen WhatsApp-hilsen for å ønske god morgen, gir færre detaljer om hva som skjer i hans eller hennes liv.
  • Personen tar ikke lenger initiativ, og kommer sjeldent med forslag til helgeplaner og andre aktiviteter. Alt avhenger av én person.
  • Uinteressert: Han eller hun spør ikke om hvordan dagen var, hvordan det går med deg eller andre ting i livet. Det er plutselig dukket opp en vegg som ikke var der før. Man får heller ikke informasjon om hva som skjer i livet til den andre personen, og må hale det ut av ham eller henne.

Cuffing season – hva er igjen?

Det er høst og mange single ønsker ikke lenger å være alene. Tanken om å tilbringe julen alene på sofaen foran TV-en lurer i bakhodet, og da blir selvfølgelig ønsket om et forhold enda større. Dette byr på nye muligheter, men også på risiko. På den ene siden kan det hende at man finner en partner raskere enn om sommeren, fordi de fleste single ikke lenger er så kresne eller kun ute etter en flørt.

cuffing season
Cuffing season: Raskt finne noen å hygge seg med gjennom vinteren.

På den annen side kan det også hende at mange tenker:

La oss se hva som finnes på restemarkedet. Det finnes sikkert andre som heller ikke ønsker å være alene i den kalde årstiden.

Dermed velger mange den første og beste som passer noenlunde – i det minste inntil vinteren (kalt cuffing/drafting season i datingverdenen) er over. 


Flowering

Daten din gir deg alltid en liten gave eller er oppriktig interessert i deg. Han eller hun viser deg rett og slett oppmerksomhet. Dette kalles flowering.

Kjærlige små ting en person liker er ment å lyse opp dagen og vise hvor viktig han eller hun er. Endelig et positivt datingbegrep :).


Hearting: Når det er kjærlighet ...

Hearting er et annet begrep som beskriver et positivt datingfenomen. Daten gir deg en følelsen av å være den beste personen i verden. Du føler deg viktig og er i syvende himmel – inkludert sommerfuglene i magen. Hearting er praktisk talt velværepakken for alle som er forelsket.


Bonnie-and-clydeing

Tidligere sa man om par som oppførte seg som Bonny og Clyde, at de går sammen i tykt og tynt, eller er et drømmeteam. I dag kalles altså dette Bonnie-and-clydeing, som bl.a. JAY-Z har noe av æren for:

All I need in this life of sin is me and my girlfriend, Down to ride till the very end it´s me and my girlfriend.


Backing: Støtte

Dette handler om å ha en date eller en partner som alltid trer støttende til. Personen er der for deg hele tiden og er alltid klar til å lytte enten det er snakk om stress på jobben eller andre problemer i hverdagen.

Vedkommende  er der når det gjelder for å støtte eller å gi hjelp. Dette er backing i sin reneste form.


Golding

Den som opplever flowering vil reagere med golding. Hvis daten din er oppmerksom og kjærlighetsfull, og gir deg små gaver, viser du at du verdsetter dette med takknemlighet.

golding
Golding! Daten er en verdifull skatt.

Du kan imidlertid ikke verdsette takknemlighet i gull, hvilket betyr at begrepet golding høres helt feil ut. Takknemlighet, på sin side, er mye mer beskrivende når det gjelder hva dette egentlig handler om. 


Draking

Det finnes en type person som alltid ender opp med en feil date og som deretter sprer frustrasjonen sin ved å legge ut melankolske tekster på Facebook og lignende. Draking handler med andre ord om at den som er såret sørger over den siste daten eller det siste forholdet med en god mengde selvmedlidenhet.

I never had you, although I would be glad to. I'd probably go and tattoo your name on my heart.

Drama! Baby, drama! Tidligere ville man kalt et slikt «Draking-offer» for en ulykkesfugl.

draking
Draking: Kjærlighetsdrama for ulykkesfugler.

Throwback-dating eller den gamle måten å date på i ny utgave

Det skal etter sigende finnes mennesker som går vekk fra nettdating og tilbake til den gamle måten å bli kjent på. Det vil si at man blir kjent med noen i butikken, på diskoteket eller når man går en tur i parken. Det handler selvfølgelig om de mer hardnakkede blant «Old School»-daterne ;).

Den mindre hardnakkede varianten av Throwback-dating går ut på at man avtaler å møtes på nettet, men slår av og legger smarttelefoner og andre elektroniske enheter som kan bidra til å forstyrre daten i vesken, lommen eller igjen hjemme. Dette viser ikke bare at man er interessert, har karakter og intellekt, men også at man har manerer. 


Love bombing: Kjærlighet, krasj, hat

Daten utviklet seg raskt til et forhold, og du overøses med så mye kjærlighet at du ikke helt vet hva som har skjedd. Forholdet er ekstremt intenst i begynnelsen og du er i syvende himmel, men så kommer krasjen.

Hvis man tar litt avstand fordi man trenger litt tid alene, uttrykker et annet syn eller ønske enn partneren, så hagler det med bebreidelser. Den umiddelbare konsekvensen er at partneren blir kald og prøver å endre på atferden din. Litt som ved gaslighting prøver vedkommende å skape en viljeløs partner som alltid føyer og tilpasser seg.

Enhver uønsket atferd straffes med en kald skulder. Hvis man derimot gjør det som forventes, fortsetter kjærlighetsdrysset eller «love bombingen» videre.

Psykologer advarer mot love bombing i sin mest ekstreme form. For et forhold hvor det over lengre tid enten er for mye kjærlighet eller ikke noe kjærlighet i det hele tatt, er ikke bare dysfunksjonelt, men også veldig skadelig for psyken.


Bezness: Ferieforelskelse

Bezness er en neologisme, som er sammensatt av det tyske ordet for forhold og det engelske ordet for forretninger.

Bezness handler i hovedsak om nye bekjentskaper man gjør når man er på ferie og som skjuler uredelige hensikter. Ofrene er nesten alltid de samme, noe privatetterforskeren Tamer Bakiner, som regnes som en ekspert på Bezness-svindel, forteller om:

En middelaldrende kvinne, som er singel, skilt eller i et ulykkelig forhold, reiser til utlandet. En sjarmerende ung mann inviterer henne ut og hun føler seg smigret. (Han kan nesten være hennes sønn!) Så blir de forelsket.

Beznesseren trenger selvfølgelig raskt penger fra sin nye kjærlighet og hun gir ham så mye hun kan – også selv om det er snakk om veldig store summer. De fleste kvinner gjør alt for sin nye kjærlighet.


Pigging – menn er griser!

Pigging er en skikkelig dårlig datingtrend. Det går ut på å date den styggeste kvinnen man kan finne, for så å dumpe henne på verst mulig måte.

Selvfølgelig er det ikke bare menn som kan være griser – det finnes nemlig også kvinner som har benyttet seg av pigging, noe de mange kommentarene på Internett viser:

Kvinner er til tider faktisk verre! ... Arrogante, innbilske og så egoistiske at hele Kardashian-familien kunne abdisere ...

Det sagt, hva de fleste nettdatere tenker er oppsummert i en annen persons kommentar:

Uansett om man er mann eller kvinne, så vitner dette om veldig dårlig karakter og om en person som ikke vet hva de skal gjøre med tiden sin og kaster bort tiden til en annen.


Tindstagramming

Tindstagramming er en neologisme fra datingappen Tinder og fotoappen Instagram. Tindstagramming er en ny nettdatingtaktikk hvor single, som har likt noen på Tinder og ikke fått et svar, tar kontakt med personen på Instagram i stedet.

Denne taktikken er mao. litt som stalking. «Jeg ser etter pene typer eller sexy damer på andre sosiale mediekanaler og skriver til dem der.»

Som kjent er det slik ved nettdating at et «nei» ikke endrer seg bare fordi man endrer kommunikasjonsplattform. 

Til alle de som driver med eller er berørt av Tindstagramming kan vi si at stalking via Facebook og lignende media på Internett kan i visse tilfeller være straffbart.


Tusenvis av single har brukt eller er blitt utsatt for mange av disse fenomenene. Den dårlige nyheten er at ingen er immune mot ghosting, benching, m.m. Man kan bare holde øyne og ører åpne og lytte, spesielt til magefølelsen.

Ved nettdating bør man være veldig forsiktig med hvilken plattform (partnerformidlingstjeneste, kontaktannonseside, osv.) man velger for å bli kjent med andre.

Våre testrapporter gir deg informasjon om hvilke nettdatingtilbud som passer avhengig av hva slags forhold du er ute etter eller hvilke intensjoner du har.

Ytterligere interessante dating tips og råd:

Alle nettdatingtips

Vår testvinner:

C-Date.no

1.
C-Date.no

5Testrapport
Elitesingles

2.
Elitesingles

5Testrapport

Hvem har skrevet det?

Margareta Lund
har siden 2008 overvåget online-dating-scenen i de skandinaviske lande og betragtes af medierne som førende ekspert inden for området.
Top