tilbake

Datingtips

Sikker omgang med datingapper

Sikker omgang med datingapper
Hva må jeg tenke på når jeg bruker en app?

Smarttelefonen (eller nettbrettet) har blitt en uunnværlig del av dagliglivet vårt og det har mange av datingtilbyderne merket seg. Resultatet er at det nesten daglig dukker opp nye apper for nedlasting som skal hjelpe deg med å finne kjærligheten eller en flørt.

Med ett eller to klikk er den nye datingappen installert og du er klar til å ta den i bruk. Men har du noen gang tenkt på hvordan bruken av apper påvirker sikkerheten og personvernet ditt? Etter det vi har erfart er det mye uvitenhet om dette blant brukerne av datingapper. Vi ønsker å gi deg noen tips, slik at datingopplevelsen ved bruk av en app ikke fører til en brå oppvåkning.

En mulig skrekkscenario kan se slik ut:

Håkon og datingappene

Håkon var klar for å finne en ny kjærlighet og noen venner hadde fortalt ham at datingappen XYZ var et bra sted å begynne. Så han surfet seg frem til Appstore på smarttelefonen, fant frem til appen og installerte den. Innloggingen var gjort på en-to-tre via Facebook-profilen hans.

Kort tid etter begynte han å motta flygeblader i posten og snodig reklame på Facebook-kontoen som på en eller annen måte var knyttet til hans hjemmeadresse og arbeidssted. Et par dager senere spurte en venn av ham på Facebook hvorfor den siste meldingen fra ham kun inneholdt en link til en slankekur. Vennen var skikkelig opprørt. Håkon på sin side hadde ingen ide om hva som hadde skjedd.

Det Håkon ikke tenkte over da han installerte datingappen var tilgangsrettighetene han aksepterte. Med ett klikk ga han datingappen tilgang til sine sosiale nettverk og hvor han befinner seg. På denne måten kunne appen skape en detaljert profil over Håkons bevegelser, inkludert bestemme hvor han bor og jobber, og at han regelmessig trener på et treningsstudio.

Med disse opplysningene og annen personlig informasjon som navn og etternavn, adresse, telefonnummer, osv. kan appen gjøre mye ugagn som bl.a. å videreselge denne informasjonen til en tredjepart.

Datingapper: Tingen med tilgangsrettigheter

Vi gjennomførte nylig en undersøkelse av tilgangsrettighetene på 11 populære datingapper for Android-enheter. Vi fant ut at alle appene vi testet, inkludert Lovoo, Badoo og Tinder alle krevde tilgang til bilder, medier og filer på smarttelefonen. Hvis du gikk nedover gaten og møtte på en fremmed person, ville du gitt denne personen hele fotoalbumet ditt? Sannsynligvis ikke. Du kan lese resultatet av denne analysen i detalj her.

Forholdsregler før du installerer en datingapp

 • Last kun ned apper fra pålitelige kilder. Dette inkluderer iTunes for iOS-apper og Google Play for Android-apper.
 • Før du installerer en datingapp, må du gjennomgå nøye hvilke tilgangsrettigheter appen krever. Vurder om appen virkelig trenger å få tilgang til tekstmeldinger, minne, kontakter, osv. Kanskje det finnes et alternativ til denne appen.
 • Stol på instinktene dine. Hvis en datingapp ikke har noen omtaler i i Google Play bør du vente en uke eller to med å installere den.
 • Når det gjelder datingapper er regelen – etter lanseringen av en app tar det litt tid før folk begynner å fatte interesse for den.
 • Installer en virusskanner på smarttelefonen. I likhet med en datamaskin skanner en sikkerhetsapp appene du laster ned før de installeres på smarttelefonen.

Dette bør du være oppmerksom på når du registrerer deg på en datingapp

 • Hvis det kun er mulig å registrere seg via Facebook- eller Twitter-kontoen din, bør du først sjekke om tilbyderen har et nettsted hvor du kan registrere deg i stedet. På de fleste datingplattformene kan du registrere deg via e-post. Hvis dette ikke er tilfellet, som f.eks. med Tinder, er det en god ide å opprette en egen Facebook-profil for datingaktivitetene dine.
 • Deaktiver GPS-funksjonen og aktiver den kun når du skal bruke datingappen (eller en annen GPS-basert app).
 • Bruk forskjellige passord for de ulike nettjenestene og datingappene du bruker for å redusere risikoen for phishing-angrep. Bruk sikre passord som du skaper ved f.eks. å bruke hjelperegler. Et eksempel er: «Sikkerhet er viktigst ved nettdating på Portal X». Sett sammen bokstavene i begynnelsen av hvert ord og du har passordet: SevvnpPX. For å gjøre passordet enda sterkere kan du legge til et tall (f.eks. året eller måneden du registrerte deg på datingappen). Med 20SevvnpPX16 har du laget et veldig sikkert passord.
 • Det er også viktig å være tilbakeholden med personlig informasjon når du registrerer deg på en datingapp. Dersom du finner noen interessante mennesker gjennom appen finnes det andre måter å bli bedre kjent på.
 • Deaktiver funksjonen «Automatisk oppdatering» for alle apper. Dermed har du kontroll over hvilke nye tilgangsrettigheter appen krever ved en oppdatering.

Du har funnet kjærligheten - hva skjer nå med appen?

 • Hvis du har inngått et abonnement eller et Premium-medlemskap bør du lese brukervilkårene nøye og følge de angitte instruksjonene for å si opp abonnementet FØR du avinstallerer datingappen. Abonnementet sies nemlig ikke automatisk opp og profilen din slettes IKKE automatisk når du avinstallerer appen.
 • Når du ikke lenger ønsker å bruke datingappen fordi du kanskje har funnet en ny partner bør du derfor først deaktivere profilen din før du sletter appen fra enheten din.
 • Og hvis du registrerte deg via Facebook-kontoen din må du ikke glemme å slette appens tilgangsrettigheter på Facebook også.

Slik fjerner du apper på Facebook

Logg deg inn på Facebook med påloggingsinformasjonen din. Klikk på den lille trekanten øverst til høyre. Velg «Innstillinger» i menyen.

Facebook innstillinger
click here to enlarge

Du kommer nå til en ny side. Klikk på «Apper».

Facebook apper
Klikk for å forstørre

Du får nå opp en liste over alle appene du har gitt tilgang via Facebook-kontoen din.

Facebook apper
Klikk for å forstørre

Når du klikker på den aktuelle appen dukker det opp et popup-vindu hvor du kan se alle tilgangsrettighetene for den bestemte appen.

Facebook app access
Klikk for å forstørre

Det viktigste punktet er appsynlighet. Her kan du nemlig bestemme hvilken gruppe på Facebook som skal få se at du bruker denne appen. Det sikreste alternativet er «Kun meg».

På denne listen ser du forøvrig all informasjon som datingappen henter fra Facebook-kontoen din.
For å trekke tilbake datingappens tilgang til Facebook-kontoen klikker du bare på X-en under navnet på appen. Ved å klikke på «Fjern» sletter du appens tilgangsrettigheter via Facebook-kontoen din.

Facebook app access
Klikk for å forstørre

Ved å fjerne appen kan den ikke formidle ny informasjon via Facebook-profilen din. Om den tidligere informasjonen brukes videre internt derimot avhenger av datingappens tilbyder.

Ikke la all informasjonen og sikkerhetstipsene ta fra deg lysten på og gleden ved å date. Så lenge du bare er litt mer forsiktig med og bevisst på hvordan du håndterer dine sensitive opplysninger, kan du flørte helt bekymringsløst.

Ytterligere interessante dating tips og råd:

Alle nettdatingtips

Vår testvinner:

C-Date.no

1.
C-Date.no

5Testrapport
Elitesingles

2.
Elitesingles

5Testrapport

Hvem har skrevet det?

Margareta Lund
har siden 2008 overvåget online-dating-scenen i de skandinaviske lande og betragtes af medierne som førende ekspert inden for området.
Top